vrijdag 19 november 2021

Beter in woordenschat

In de basisschool gaat meer aandacht uit naar een grotere woordenschat. Woordenschat draait puur om de betekenis van nieuwe woorden en kinderen leren er jaarlijks duizenden bij. Maar toch worden de meeste woordenschattoetsen niet altijd even goed gemaakt. Wat kun je als ouder doen om de kennis van woorden van je kind uit te breiden? Aan de hand van dit artikel geven we je enkele ideeën.

Woordenschat begint jong.


De ontwikkeling van woordkennis begint al als kinderen klein zijn. Door al zeer snel te beginnen met het aanleren van woordjes neem je al veel achterstanden weg. Praat tegen je kind en kinderen leren die woorden vanzelf plaatsen.

Lekker lezen


We hoeven je natuurlijk niet te zeggen hoe belangrijk lezen en (samen) voorlezen zijn. We doen het toch even, want in verhalen worden heel veel nieuwe woorden gebruikt. Woordenschat verbeteren doe je zeker ook door te lezen en voor te lezen.

Veel met elkaar praten.


Misschien logisch, maar we geven elkaar pratend de meeste woorden over. Door gesprekken te voeren met je kind en daarbij moeilijke woorden niet mijdt, timmer je aan de vocabulaire van je kind(eren). Probeer woorden die moeilijk zijn in het gesprek uit te leggen en een kind legt zelf heel snel verbanden.

Conclusie


De betekenis van nieuwe woorden kun je al op jonge leeftijd aanleren. Door het te doen voorkom je op school veel problemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Beter in woordenschat

In de basisschool gaat meer aandacht uit naar een grotere woordenschat. Woordenschat draait puur om de betekenis van nieuwe woorden en kind...